Virtuaalisten Suomalaisten Puoliveristen Yhdistys


Lämminveristen aatelia


Suomalainen puoliverinen on tyypiltään elegantti, ryhdikäs, sopusuhtainen ja moderni urheilullinen lämminverinen.

Parhaat palat monesta rodusta


Virtuaalisen suomalaisen puoliverisen sukulinjat pohjautuvat merkittävästi saksalaisiin puoliverisiin, kuten trakehnereihin ja hannovereihin.

Monipuolinen yllättäjä


Suomalaiset puoliveriset soveltuvan lajiin kuin lajiin lahjakkuutensa, suorituskykyisyytensä ja halukkuutensa takia.

Suomalainen puoliverinen virtuaalimaailmassa

FWB kuuluu niihin puoliverirotuihin, joiden edustajia ja kasvattajia on ollut virtuaalimaailmassa lähestulkoon aina. Aivan alkuaikoina eli 2000-luvun ensimmäisinä vuosina osalle harrastajista kuitenkin oli hieman epäselvää, mikä on FWB ja miten sitä voidaan jalostaa. Tuolloin aktiiviset FWB-harrastajat (mm. Greymaskin Raisa) tekivät paljon työtä saadakseen rodusta tunnetumman. Rodun määrät ovat vaihdelleet, ja se on saanut kamppailla suosiosta muiden puoliveristen kanssa, mutta koskaan FWB:t eivät ole kadonneet. Koska rotua jalostettiin eteenpäin käyttämällä laajasti myös muita puoliverisiä (etenkin saksalaisia), ei jalostusmateriaalikaan jäänyt suppeaksi. Ensimmäisiä tunnettuja FWB-kasvattajia olivat Greymask's talli (2000-2005), Nectar, GWB Stud, Startalli (2000-2007) ja K.N. Stud. Myös Liinun Virtuaalitallin kasvatteja näkyy yhä nykyisten hevosten suvuissa.

Virtuaalisen suomalaisen puoliverisen sukulinjat pohjautuvat merkittävästi saksalaisiin puoliverisiin, kuten trakehnereihin ja hannovereihin. Merkittävästi rotuun vaikuttaneita nimiä ovat mm. oman rotunsa piirissäkin kuuluisat trakehnerit Alté (2000-2002), Gothard (2000-2002), Oroaq (2000-2007) ja Skyé (2000-2007). Harvinaisempia trakehnervaikuttajia ovat Valdosta, Casting ja Gregorian. Muita merkittäviä saksalaisvaikuttajia ovat holstein Al Capone, sekä hannoverit Rembrant, Lanzinger, Routinier, Hamlet ja oldenburg Pyrrhus II. Nämä nimet ovat tärkeitä vanhan linjan FWB-kasvattajille. Saksalaisten puoliverirotujen lisäksi on käytetty myös muita rotuja, kuten selle francaiseja ja täysiverisiä.

Yksi tunnetuimmista FWB-rodun edustajista on ehdottomasti Startallin R.M. Final Destination (2001-2007). Sen suvusta löytyvät aiemmin mainitut tunnetut saksalaisnimet Alté ja Oroaq, ja se jätti virtuaalimaailmaan jopa 52 jälkeläistä. Uudempia FWB-vaikuttajia ovat mm. Livingstone (2003-2004), Adoro's Arnaldo (2004-2006) ja Dara's Dascott (2004-2006). Näistä Livingstone on tunnettu myös jalostuksen ulkopuolella, silläse oli erittäin merkittävä kilpahevonen.

Kun VSPY perustettiin vuonna 2008, oli suomalaisten puoliveristen asema virtuaalimaailmassa päässyt selkeään laskuun. Kulta-ajat olivat jo menneen talven lumia ja kotimainen rotumme kamppaili säilyttääkseen asemansa, keskieurooppalaisten puoliverirotujen suosion kasvaessa. Vanhat kasvattajat olivat kadonneet ja vanhojen sukulinjojen arvostus hiipui miltei olemattomiin. Yhdistyksen perustamisen myötä rotu sai kuitenkin takaisin vanhoja kasvattajiaan ja paljon uusia rodusta innostuneita harrastajia, joista moni jäi ajan kuluessa aktiivisiksi kasvattajiksi.

Yhä tänäkin päivänä, rodun suosio kasvaa ja hevoskanta vahvistuu. Uusia sukulinjoja on luotu vanhojen rinnalle, ja moni kasvattaja huolehtii vanhojen nimien säilymisestä sukutauluissa. Lisäksi suvuissa näkyy nyttemmin paljon uudempisukuisia hyvin menestyneitä ja palkittuja yksilöitä. Suuri osa kasvattajista kasvattaa nykyään niin tuoreempia- kuin vanhempiakin sukuja. Haluamme vaalia vanhoja linjoja ja turvata niiden tulevaisuuden, mutta myös antaa uusille ja monipuolisille sukulinjoille mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa. Rodun tulevaisuus sekä tämänhetkinen tilanne näyttävätkin siis erittäin valoisilta, kiitos ahkerien ja omistautuvien kasvattajien!Suomalainen puoliverinen rotuna

Suomalainen puoliverinen on tyypiltään elegantti, ryhdikäs, sopusuhtainen ja moderni urheilullinen lämminverinen. Se polveutuu eurooppalaisista puoliverisistä ja täysiverisistä. Sen väritykseksi käy teoriassa kaikki, mutta yleisimpiä ovat ruunikko, rautias, musta ja kimo. Ihanteellinen säkäkorkeus on 160-175 cm. Suomalainen puoliverinen on alkujaan kehitetty niin urheiluhevoseksi kuin armeijankin käyttöön.

Suomalaisella puoliverisellä tulee olla kuiva pää ja suuret, kirkkaat silmät. Sen rakenteen tulee olla sopusuhtainen ja sukupuolileiman selvä. Sillä tulee myös olla hyvä lihaksisto ja virheettömät jalat. Suomalainen puoliverinen on rakenteeltaan kevyt ja sopusuhtainen. Kaulan tulee olla riittävän pitkä, ja pään ja kaulan liittymän tulee olla hyvä. Sillä tulee olla hyvin asettunut lapa, hyvä säkä, riittävä syvyys, vahva selkä ja lanne sekä pitkä lihaksikas lautanen. Reiden tulee olla vahva ja takaosan kulmauksien tulee olla hyvät. Sen jalat ovat hyväasentoiset ja virheettömät, sekä kuivat. Niissä tulee olla hyvä luusto, nivelten tulee olla selväpiirteiset ja kavioiden on oltava hyvät.

Suomalaisen puoliverisen liikkeiden tulisi olla energiset, tahdikkaat, tarmokkaat, kevyet ja lennokkaat. Hevosen tulee kantaa itsensä ryhdikkäästi ja tasapainoisesti. Poljennan tulee olla tarmokasta ja käynnissä liike on elastista. Ravissa ja laukassa liike on kevyttä ja lennokasta. Selän tulee olla joustava ja lavan irtonainen. Takaosan työnnön tulee olla riittävä. Ratsuna suomalainen puoliverinen on eteenpäinpyrkivä ja rohkea, mutta samalla varovainen. Se on myös luotettava ja selväpäinen, ja ehdottomasti helposti käsiteltävä. Suomalaiset puoliveriset soveltuvan moneen lajiin lahjakkuutensa, suorituskykyisyytensä- ja halukkuutensa takia. Toivottavaa olisi hyvä fyysinen- ja psyykkinen terveys sekä perinnöllisten sairauksien/vikojen puute.


Jalostukseen hyväksytyt rodut/kantakirjat

  Angloarabialainen täysiverinen (x)
  Arabialainen täysiverinen (ox)
  Englantilainen täysiverinen (xx)

  Hannoverinhevonen (HANN)
  Holsteininhevonen (HOLST)
  Oldenburginhevonen (OLD)
  Trakehneninhevonen (/Itäpreussinhevonen) (TRAK)
  Westfaleninhevonen (WESTF)
  Württemberginhevonen (Württ)
  Brandenburginhevonen (Brdbg)
  Saksin-Anhaltin hevonen (SAnha)
  Mecklenburginhevonen (Meckl.)
  Saksalainen ratsuhevonen (ZfDP)
  Baijerinhevonen (Bay)
  Reininhevonen (Rhld)
  Zweibrücker (/Rheinland-Pfalz-Saar) (ZWEIB)
  Hesseninhevonen (Hess)

  Amerikanpuoliverinen (AWB)

  Belgialainen puoliverinen (BWP)
  Zangersheide (Z)
  Belgian Sport Horse (sBs)

  Hollanninpuoliverinen (KWPN)

  Ranskanpuoliverinen (SF)

  Italian ratsuhevonen (UNIRE)

  Irlanninhunter (ISH)

  Ruotsinpuoliverinen (SWB)

  Tanskanpuoliverinen (DWB)

  Norjanpuoliverinen (NWB)


Lähteet:
- "Suomalainen puoliverinen virtuaalimaailmassa" on lainattu suoraan Virtuaaliwikistä artikkelista "Suomalainen puoliverinen"
- "Suomalainen puoliverinen rotuna" on kirjoitettu viittaamalla Ratsujalostusliiton rotumääritelmään suomalaisesta puoliverisestä ja käyttäen apuna Wikipedian kuvausta kyseisestä rodusta.